Madarász Suli

Karai Laura (6 éves) Békamentés   A Madarász Suli Szombathelyen a Gotthard Jenő Általános Iskolában működik Kelemen Tibor vezetésével. A téma iránt fogékonyabb alsós korosztállyal a foglalkozások általában kéthetente vannak. Ezek közt van tantermi és terepi foglalkozás is. Az évszaknak megfelelő aktuális témákat dolgoznak fel. Már az egészen kicsik is szeretik tevékenyen kivenni részüket a madárvédelmi munkából. A Kámoni Arborétumban egy odútelepet gondoznak a sulisok, ezek ellenőrzése rendszeres elfoglaltságot ad a gyerekeknek, ahol közvetlen közelről tanulmányozhatják a költés és a fiókanevelés folyamatát.
   Hétvégi túrákon főleg a környék, illetve Vas megye jellegzetes tájaival ismerkednek, de többször eljutottak már a Tömördi Madárvártára is, a Nemzetközi Madármegfigyelő Napon és a hétvégi madárgyűrűzések alkalmával. A gyerekek nagy lelkesedéssel és figyelemmel tanulmányozzák a madarakat kézközelben.
   Az iskolában külön faliújság van, ahol a Madarász Suli programjai, rejtvények, vetélkedők, madarakkal kapcsolatos írások olvashatók folyamatosan.

Madarász Ovi

Luács Detre (6 éves) Madáretető   A Madarász Ovi 1997-ben indult az Aréna utcai óvodában, Lőrincz Csilla vezetésével. A foglalkozásokon a mindenkori nagycsoportosok közül kiválasztott 15-20 gyerek vesz részt.  Szombathely legnagyobb belvárosi óvodájában nagyon fontos a gyerekeknek, hogy egy kicsit többet foglalkozhassanak a természet megismerésével, hiszen mindennapjaik nem természetes környezetben zajlanak. A madarász ovi  program nagyon népszerű úgy a gyerekek mint a szülők körében. Az óvoda Helyi Nevelési Programjának keretét a népi kalendárium adja. A régen élt emberek egész életét befolyásolták a természet változásai, hozzá igazították legfontosabb tevékenységeiket, ünnepeiket. Ehhez azonban nagy természetismeretre volt szükségük. Az óvodai nevelésben nagy hangsúlyt kap a természet megismerése, megszerettetése.
   A 2-3 hetente tartott foglalkozások többnyire hétvégéken vannak, ilyenkor néhány érdeklődő szülő is eljön. Nagy lelkesedéssel vettek részt a gyerekek a békamentő akciókban, madárgyűrűzésekben, odúellenőrzésekben. de a tantermi foglalkozásokon is. Itt is nagy hangsúlyt kap az örömteli játék, rajzolás, de a diavetítés, beszélgetés is. Az éves munka megkoronázása a háromnapos madarásztábor. Ez a kellemes, tartalmasan eltöltött néhány nap feledhetetlen élményekkel gazdagítja a gyerekeket.